Biblia are foarte multe detalii interesante pe care le trecem usor cu vederea atunci cand o citim.

Am insistat adesea asupra faptului ca Biblia nu este o carte de beletristica, si nici un simplu manual/indreptar de comportament uman despre care sa poti afirma cu mandrie „am citit si eu Biblia!” ci mai curand o lucrare filosofica, un compendiu fara egal de perfectionare spirituala. O citim mereu si descoperim lucruri noi. Nu intamplator Biblia este Cartea!


Biblia, este asemeni unui diamant care intors si privit din mai multe unghiuri reflecta o lumina si o intelegere aparte asupra vietii si mortii. Uneori trecem cu vederea anumite detalii si din lipsa cunostintelor culturale si istorice legate de vremurile in care traia Isus. Unul din acestea este exemplul batistei.
De ce a impaturit Isus batista?


Evanghelia dupa Ioan (20:7) ne povesteste ca batista care acoperea fata lui Christos nu a fost aruncata pe jos alaturi de giulgiu. Biblia, explica amanuntit faptul ca aceasta a fost frumos impaturita si pusa la capatul sicriului de piatra.

Duminica dimineata devreme cand era inca intuneric Maria Magdalena a venit la mormant si a descoperit ca piatra de la intrare fusese data la o parte. I-a gasit pe Simon Petru si un alt discipol si le-a spus ca cineva a furat trupul Domnului si  ca nu stie unde este. Discipolul si Petru au fugit sa vada. Petru a intrat in mormant primul si a vazut giulgiurile imprastiate pe jos. El a mai observat ca batista care acoperea capul lui Iisus era impaturita si asezata deoparte.

De ce este acest lucru semnificativ?

Pentru a intelege trebuie sa cunoastem traditia ebraica de la acea vreme. Batista impaturita avea o anumita semnificatie in relatia Stapan-Servitor si orice tanar evreu o cunostea.  Cand servitorul punea masa pentru stapan el se asigura ca totul este asa cum ii place stapanului. Masa era perfect pregatita apoi servitorul astepta deoparte pana cand stapanul sau termina de mancat neindraznind sa se atinga de masa. Cand stapanul termina, se ridica de la masa, isi stergea degetele, gura, isi curata barba cu servetul si apoi il arunca pe masa. Atunci servitorul stia ca trebuie sa stranga masa pentru ca batista aruncata neglijent insemna “Am terminat”. Daca insa stapanul impaturea servetul si il aseza langa farfurie servitorul nu se apropia pentru ca aceasta insemna “Nu am terminat, ma intorc”...

 
Stapanul se va intoarce!

Maria Magdalena si discipolii tot nu pricepeau din Scriptura ca El trebuia sa invieze din morti (verset 9) desi Isus le spusese discipolilor despre Invierea Sa si le-a lasat ca semn batista impaturita, pentru ca ei sa stie ca Va reveni!Cu acestea, va urez tuturor Sarbatori Luminate!

Hristos a Inviat!


Pe aceeasi tema:
Lumina Sfanta (1)
Lumina Sfanta (2)
Sham el Nesseim