Este bine ca s-a dat Fratiei Musulmane o sansa in conditii economice nu tocmai favorabile, astfel incat acestia sa-si poata da arama pe fata mai rapid.

In primul rand ca nu s-au luat masuri in  domeniile in care acestea s-ar fi putut implementa rapid . Traficul egiptean a ramas aceeasi jungla...s-a instalat un singur semafor in toata Alexandria in fata hotelului Four Seasons, unde pentru respectarea trecerii de pietoni au fost postati doi politisti. In rest, politia a ramas de forma, infractionalitatea in floare. Politistii erau mai activi in a aresta persoanele care se aflau in anumite zone, atunci cand avea loc vreo manifestatie anti Morsy. Am auzit cazuri de copii ridicati de pe strada doar pentru ca se jucau in locul nepotrivit.

Mizeria pe strazi si gunoaiele in loc sa dispara cresteau exponential, oamenii nu mai aveau bun simt, pentru ca se considerau “liberi” si isi puteau permite orice.

Singura preocupare a FM parea a fi aceea de a pune mana pe pozitiile cheie si pe afacerile altora. Cei mai vizati au fost desigur crestinii fortati sa-si inchida afacerile sau sa le vanda pe nimic unor reprezentanti ai Fratiei Musulmane. Este celebru cazul patronului Faragalla fortat de un Frate sus-pus sa vanda tot, asta in conditiile in care firma asigura 25-30% din produsele alimentare egiptene. In final omul de afaceri a preferat sa inchida si sa paraseasca tara.

Cateva televiziuni private care faceau opozitie au fost inchise. Umoristul Bassem Youssef de la CBC care face un rating extraordinar cu emisiunea sa anti-Morsy si anti-Fratie  de vinerea, a fost de cateva ori  arestat si eliberat pe motiv ca atacand partidul ataca insasi Islamul!

Sute de oameni de afaceri au vandut, au luat banii (milioane USD) si au parasit Egiptul. Aceasta a dus la o criza a lichiditatilor astfel incat nimeni nu mai are voie sa scoata valuta din tara ori sa schimbe lire in valuta. Astfel, nici macar cei care aduceau valuta in tara sau aveau conturi in valuta, nu s-au mai putut atinge de bani. Situatia inca persista. Multi straini s-autrezit intr-o situatie similara cu cea din Cipru. Ai cont in valuta si nu poti sa-l lichideziori nu poti trimite bani in afara Egiptului decat intr-un cuantum foarte redus si numai in 2 situatii de urgenta (probleme de sanatate, calatorie in strainatate).
Cel mai afectati sunt importatorii care sunt nevoiti sa schimbe lirele in USD pe piata neagra ..asta daca nu au un cont prin strainatate.

In perioada Morsy & co, egiptenii au experimentat economiile de apa si de curent: curentul se lua zilnic timp de 1-2 ore, prin rotatie, pe zone...la noi se intampla mereu seara; apa se lua in Alexandria in special vara, cate jumatate de zi. Imi amintesc ca in Ramadanul trecut, in plina vara, apa se lua de dimineata si venea abia seara cu jumatate de ora inainte de Eftar (pe la 18.00).
Economic vorbind Guvernul fratilor musulmani s-a comportat lamentabil, dovedind ca nu are habar de ceea ce trebuie facut. Singurele reusite ale sale a fost contractarea unor imprumuturi din Qatar si Lybia, imprumuturi pentru consum. In schimb, relatiile lui Morsy cu Qatar-ul i-au adus oprobiul public: Qatar-ul a facut Egiptului cateva propuneri absolut incredibile: sa le concesioneze lor pe 99 ani sfinxul, piramidele si templele, ori Canalul de Suez.

Este clar ca Economia sufera ca urmare a gafelor politico-sociale ale guvernantilor care nu au facut/stiut sa faca vreun pas in directia redresarii.
Grevele si cererile salariale se tin lant, cozile la gazolina sunt interminabile,preturile in crestere (la produse alimentare preturile le-au ajuns pe cele din Romania iar la haine si incaltaminte sunt chiar mai mari).
 
Turismul in Egipt nu si-a mai revenit datorita lipsei de siguranta: cine s-ar mai avanta pe la temple, prin zone desertice, etc
 
Ajuns la putere Morsy a eliberat din inchisori toti teroristii, extremisti care lupta impotriva Israelului. Acestia s-au stabilit pe inaltimile Sinaiului (zona greu controlabila inca din perioadavechiului regim) terorizand zona. Pe de alta parte Israelul a inceput sa impinga palestinienii din Ghaza tot in Sinai amenintand sa transforme zona intr-o noua Gaza. Beduinii din Sinai, obisnuiti ai traficului de armament si droguri sunt acum stapani absoluti. Multe atentate si luari de ostatici straini au fost semnalate in Sharm El Sheikh, condamnand zona la moarte turistica.
Sharm-ul si-a recapatat o parte din traficul pierdut, dar turismul nu mai este la cotele de alta data.

In plan politic Presedintele Morsy a fost doar o marioneta, devenind interfata intre Fratia Musulmana si popor. Il compatimesc pe acest presedinte papusat de altii care probabil , devenit cetatean oarecare va fi scuipat in plina strada.
Egiptul a ras cand intr-un discurs, Morsy, avandu-l alaturi pe Seful Fratiei Musulmane, repeta ceea ce-i sufla acesta...

Poporul egiptean a ras de Morsy in numeroase ocazii, pentru esecurile sale de politica externa,faptul ca nu mai este luat in seama de presedintii altor state care nici nu se mai oboseau sa-l intampine la aeroport in vizitele sale oficiale (trimitand vreun primar sau sef de aeroport) si faptul ca Egiptul isi pierde din prestigiul international.

Ce a facut Fratia Musulmana in plan democratic?
Pai sa vedem, de la redactarea noii Constitutii a tarii s-au retras tot specialistii datorita presiunilor exercitate de islamisti, ultimii ramanand sa creioneze ce si cum vor ei.Legislativ au existat proiecte de legi care limitau femeilor dreptul la educatie.

Ceea ce este periculos este faptul ca in Egipt ignoranta este titlul de ordine. Se voteaza pe vorbe, prea putini CITESC, in rest toti iau de-a gata, chiar si cei cu multe diplome. Nu are nimeni rabdare sa citeasca o pagina A4...cati dintre egipteni vor avea rabdare sa citeasca un proiect de Constitutie???

In cele 365 zile Morsy si Fratii Musulmani nu s-au remarcat prin nici un proiect care sa salte tara inainte ci doar inapoi. Doar legi nastrusnice, relevand minti incuiate cu sute de lacate.
Inclusiv, mentalitatile oamenilor s-au intunecat, multe intoarceri la Ev Mediu, strazile sunt pline de Nqab-uri si barbi interminabile, lumea s-a adaptat noului val de piosenie vadita, pentru a putea supravietui. Magazinele mici nu-si mai permit sa puna in surdina muzica ori radio ci doar Quran. Singurele “cu tupeu” parand sa fie shop-urile de brand international.

Egiptenii au manifestat timp de un an, dar televiziunile straine i-au ignorat. Oamenii de afaceri care traiau din importuri si-au smuls parul din cap, produsele de import au inceput sa dispara sau sa-si dubleze /tripleze preturile, dar fratiorii musulmani au continuat cu ofensiva islamica in timpce prietenii lor americani taceau. Incet incet majoritatea celor care i-au votat au inceput sa deschida ochii, sa se revolte...intr-un an de zile nu se fac minuni dar se putea vedea ceva bunavointa in rezolvarea unor probleme..ce vede insa populatia? Lipsa de reforme, vanatoare de putere si islamizare.

Toti expatii au fost ingrijorati de politica  lui Morsy multe decizii ale sale fiind implementate in secret fara publicitate prealabila. De ex in Sinai, toti strainii erau somati sa-si vanda proprietatile si afacerile in termen de 6 luni dupa aceasta perioada autoritatile aveau sa le ia contra unei sume convenita unilateral de acestea. Legea a intrat in vigoare fara publicitate si un strain vigilent a dat peste ea dupa abia 4 luni de la promulgare.
Expatii care lucreaza in domenii importante ale economiei egiptene isi doreau din tot sufletul schimbarea, vazand ca latul se strangea din ce in ce mai mult iar Egiptul intra in faliment total.

SUA cunostea foarte bine nemultumirea generala din Egipt vis a vis de Fratia Musulmana dar unora le pria situatia turbulenta. In ambasadele SUA situatia din Egipt era mereu exagerata datorita manifestatiilor de vinerea.. Ca exemplu situatia convenea de minune angajatilor ambasadelor pentru a primi acel spor de pericol . De ex, in ambasada SUA din Alexandria se alocase un contingent de puscasi marini iar salariile au fost triplate doar pentru ca acel linistit oras gazduia in fiecare Vineri mici demonstratii anti-Morsy.

Iata ca poporul egiptean desteptat a reusit sa se organizeze intr-o manifestatie de proportii...se pare ca religia nu mai tine de foame. Oamenii vor locuri de munca, vor paine, piosenia nu mai este suficienta. Oamenii vor rezultate...cat de mici...vor sa vada eforturi...si dupa o mobilizare generala anuntata de 2 luni, 31 milioane de egipteni au iesit pe strada sa protesteze... pasnic. 

Si iata ca CNN si acolitii lor catalogheaza intreaga miscare drept puci al armatei.
Facebook e din nou plin de pagini care vor sa contracareze aceasta imagine, oameni care explica decizia poporului egiptean. Ca a intervenit Armata in sprijinul lor din propriile ei motive, este posibil dar este clar ca termenul de puci nu defineste situatia. Ce fel de puci este acela anuntat cu 2 luni in avans si sustinut de peste 30 milioane de egipteni? Cum a preluat armata puterea atat timp cat au numit presedinte un civil?...toata lumea dorea schimbarea (cu exceptia membrilor fratiei si a familiilor lor)  insa CNN si alte televiziuni nu a vorbit niciodata despre ce se intampla cu adevarat in Egipt in ultimul an, despre ce viata au egiptenii...sigur nu le va pasa niciodata, din contra mai trimit cate un reporter de sex feminin sa agite spiritele si sa arate cat sunt de cruzi manifestantii (asta cand se stie ca hartuiala sexuala e un fapt confirmat in Egipt, mai ales in timpul manifestatiilor cand masele sunt de necontrolat, si mai ales cand tu reprezinti un post TV care numai binele Egiptului nu-l vrea. Ce cauta aceste reporterite acolo..nu-mi pot explica logic).

In fine, noi strainii din Egipt salutam noua situatie si uram Egiptului mult succes!Pagini recomandate: Facebook: 
https://www.facebook.com/NotACoup

https://www.facebook.com/pages/Obama-supports-terrorism-in-Egypt/275743515901373?ref=stream

http://www.alternet.org/world/egyptian-female-cartoonist-pokes-fun-fundamentalists