Dar sa incepem cu inceputul.

In timpul alegerilor din Egipt principalul partid de opozitie, pastrat de regimul Mubarak tocmai ca exemplu negativ (nu ma vreti pe mine, atunci ii vreti pe islamisti) a fost Fratia Musulmana.
Sa ne intelegem, egiptenii nu sunt un popor extremist. Ei au trait in armonie cu alte religii, nu au facut-o pe religiosii, si-au dorit progresism. Egiptul anilor 60-70 nu diferea de alta tara europeana – ma refer la mentalitati – moda europeana, minijupe, etc...era perfect normal sa fii occidentalizat.
Acum vorbind de Islam, egiptenii au vazut religia mai mult filosofic decat dogmatic, asa cum o fac alte popoare arabe. Ei nu au avut nevoie de politia morala care sa ii forteze sa se imbrace intr-un anumit fel ori sa se comporte intr-un anumit fel.

Cum spuneam, singurul partid bine organizat a fost FM care a facut o campanie electorala asidua in sate si in cartierele defavorizate: inarmati cu paturi, orez, ulei, samd, reprezentantii FM au inceput campania electorala. La un talk show urmarit demult, un reprezentant de vaza al FM povestea despre aceasta campanie si cat de greu le-a fost sa patrunda in casele egiptene pentru ca populatia era sovaielnica, considerandu-i extremisti.

O alta grupare care a obtinut locuri in Parlament si guverna tara alaturi de FM era gruparea salafista, de departe mult mai periculoasa. Salafistii sunt responsabili de multe atentate teroriste la adresa crestinilor egipteni. Lor li s-a atribuit explozia de Anul Nou din 2011 din Alexandria cand au murit zeci de crestini care participau la Slujba de Sf Silvestru.

Salafistii au un electorat clar, oameni nestiutori de carte, fara perspective, pentru care a ajunge deseara in Rai este un privilegiu. Ca sa intelegeti mentalitatile este bine sa stiti si deviza cu care salafistii au castigat voturi :” daca ne votati pe noi ajungeti direct in Rai, daca-i votati pe ceilalti veti ajunge in Iad!”

La una din televiziunile cunoscute din Egipt, a avut loc un talk show in care un parlamentar salafist, explica cu foarte multa mandrie cum a explodat un templu pagan vechi de mii de ani, in Afganistan, si cum Piramidele, Sfinxul si toate templele faraonice artrebui sa aiba aceeasi soarta. Iar daca Domnia sa ar ajunge la putere, aceste simboluri ale paganismului vor fi sortite pieirii pentru ca ele sunt o ispita pt oameni. “Daca cumva se vor apuca egiptenii sa se inchine la ele?” 
M-am intrebat adesea de ce acesti oameni sunt adusi la televiziuni dar mesajul este clar, acestia fac show si arata tarii intregi  de cine trebuie sa se fereasca.
Iata o curiozitate:  in cursa prezidentiala se inscrisese candidat din partea acestui partid salafist, un domn caruia ulterior i se anulase dosarul (cu mult scandal din partea sustinatorilor sai) datorita faptului ca familia sa avea cetatenie americana! Deci iata unde se formeaza acesti indivizi.

Revenind la alegerile din Egipt, din pacate egiptenii au votat foarte prost in primul tur de scrutin. Din partea FM a candidat initial Abbul Fttouh –considerat unul din favoriti. Abbul Fttouh era un reprezentant de seama al FM – membru vechi care facuse inchisoare in perioada Mubarak. Disensiunile din partid l-au facut pe AF sa demisioneze afirmand atunci ca FM nu are de gand sa se tina de platforma  si astfel a candidat in final ca independent iar locul sau ca reprezentant al Fratiei Musulmane fost ocupat de Dr (in ce? –ca nu stie nimeni) M Morsy. Egiptenii au luat in ras candidatul Morsy, care era de atunci evident o marioneta. Favoritii se profilau a fi Abbul Fttouh si Amr Moussa – fost Presedinte al Ligii Arabe un diplomat cu experienta.

In final insa, pentru al doilea tur de scrutin, egiptenii s-au aflat in dilema: Shawfiq – fost Presedinte interimar, om al vechiului regim, militar inflexibil sau M Morsy-reprezentant al opozitiei Mubarak. A vota cu primul, insemna intoarcerea la vechile structuri si vechea mafie, avota cu Morsy insemna islamizare.
  
In aceasta campanie electorala Fratiorii musulmani au inceput sa dea curs unor declaratii si atacuri murdare, facand comparatie cu incomparabilul pentru a-i convinge si pe cei indecisi ca ei sunt : calea, lumina, adevarul...:)))  
Astfel, ceea ce a convins, chiar si oameni cu un oarecare IQ, a fost faptul ca de vor fi alesi, fonduri imense vor fi atrase in tara iar Egiptul va ajunge o a doua Turcie. Si iata, dadeau ei exemplul Turciei, unde fratii lor musulmani (se refereau la partidul AKP)ar fi facut totul si cu banii lor ar fi adus Turcia pe cele mai inalte culmi ale dezvoltarii, ca altfel Turcia era un dezastru inainte de a veni ei la putere in 2002 ! Am incercat sa le explic celor din jur ca acestea sunt minciuni sfruntate si ca Turcia este in plin avant economic de foarte mult timp (dupa ’90) si nu are legatura cu politicul. Ca turcii nu amesteca Islamul in viata sociala sau economica. Am inteles ca ulterior oficialii turci au iesit la rampa si s-au dezis de FM din Egipt, dar mesajul nu a mai ajuns la poporul egiptean. De altfel nu ar fi prima declaratie AKP care intotdeauna se dezice de ideea de islamist (mai multe aici https://en.wikipedia.org/wiki/Justice_and_Development_Party_(Turkey)
 
Apoi a venit o a doua mizerie, de aceasta data la adresa Romaniei, Fratiorii musulmani au lansat o campanie de denigrare a tarii noastre, afirmand ca suntem ultima si cea mai saraca tara din Europa, suntem vai de noi, saraci lipiti si nu avem nici de unele, etc si totul s-ar datora faptului ca dupa revolutie am votat cu un fost regim (adica Iliescu si FSN) si de asta suntem coada Europei; prin urmare, asa va ajunge si Egiptul daca nu va vota cu Fratii Musulmani.
Din pacate, nici o reactie din partea Romaniei, fostul nostru ambasador a considerat ca nu ar fi necesar, in conditiile in care noi, romanii din Egipt trageam ponoasele si eram priviti la serviciu ca ultimii cersetori! Imi amintesc ca am avut o altercatie cu o colega ferventa aparatoare a Fratilor musulmani care incerca sa ma convinga ca tara mea e saraca, si suntem niste morti de foame, asta in conditiile in care ea nu a fost niciodata in Romania!

Este frustrant sa vezi ca un popor care este unde este  dpdv civilizatie sa arunce cu noroi in tara mea care se afla la vreo 50 -100 ani distanta cam in orice aspect, ami ales al civilizatiei...dar nu poporul egiptean este vinovat ci fratii musulmani...bazandu-se pe ignoranta egiptenilor care in proportie de 90% nu au iesit niciodata din tara lor! De unde sa stie ei cu adevarat ce este si ce a fost in Turcia ori in Romania?


Finalmente, scorul a fost foarte strans in al doilea tur de scrutin. Egipteanul avea de ales intre a face o schimbare cu toate riscurile ei (islamizare) sau a reveni la un om al fostului regim. Rezultatul oficial l-a declarat pe Morsy castigator, desi surse din securitatea statului au afirmat la mult timp dupa eveniment ca de fapt Shafiq ar fi intrunit sufragiul insa fratii musulmani au amenintat ca vor arunca Egiptul in aer. Securitatea avea informatii ca acest lucru ar fi fost posibil datorita prezentei unui arsenal considerabil capturat in diverse locuri secrete motiv pentru care s-a dat FM o sansa de a demonstra ce poate.