Probabil ca nu as fi acordat prea multa atentie subiectului Bacalaureat 2011daca nu mi-ar fi atras atentia cateva articole foarte pertinente. Rezultatele Bacalaureatului ca si rezultatele examenelor de titularizare nu fac nimic altceva decat sa reflecte nivelul la care a ajuns societatea romaneasca.

Imparatul este gol!

"Febra condeiului centrat pe problematica bacalaureatului a cunoscut in ultimele zile cote specifice abordarii marilor drame ale fiintarii. Analisti care nu cunosc realitatea invatamantului decat din statistici si taclale de televiziune isi dau cu parerea de parca ar fi alfa si omega domeniului. Parinti care nu-si mai pot scoate odraslele de prin baruri si crasme arata cu degetul. Adolescenti care nu stiu sa lege o singura fraza pe o cerere amarata mimeaza surprinderea ca niste genii care nu inteleg ce li se intampla. Acei profesori care nu fac altceva decat sa plimbe catalogul de la cancelarie la clasa le tin isonul. O parte a politicienilor - vinovata rau de tot prin fundamentarea unui sistem de invatamant lipsit de logica - acuza faptul ca, in sfarsit, realitatea ascunsa oficial sub pres si-a aratat fata sa hada.

Aiurea!... Va mai aduceti aminte de basmul acela minunat al lui Hans Christian Andersen care povesteste istoria unui monarh natang si infumurat care credea ca doar oamenii bogati si destepti pot vedea hainele sale cele noi cusute de un croitor lingusitor si smecher? imparatul se plimba gol-pusca prin oras, iar supusii, lingusindu-l, ii laudau… straiele. La un moment dat, inocenta unui copil a aruncat totul in aer. imparatul e gol! a strigat tancul, surprins de ceea ce vedea. Strigatul lui a fost apoi repetat de toti poporenii. imparatul a fugit, ascunzandu-se in palat, rusinat de hohotele supusilor. Asa s-a intamplat si cu bacalaureatul nostru. „imparatul”- bacalaureat umbla gol-pusca de vreo treizeci si ceva de ani, dar ne-am prefacut, complotand fiecare dupa puteri, ca-l vedem costumat mereu la celebrele case de moda Versace si Armani.

Si „imparatul”, pisicherul de el, desi era constient de propria-i goliciune, mima perversul ca transpira uneori din cauza greutatii straielor pe care le poarta. Am sa va spun ceva: promovabilitatea la examenul de bacalaureat din acest an este (inca) un pic „umflata”. Mai avem de aruncat multa tencuiala-fard de pe chipul bacalaureatului, pentru a vedea care este promovabilitatea reala. Si nu vom putea arunca aceasta tencuiala doar cu sperietoarele camere web instalate pe pereti, ci doar atunci cand aceste camere vor fi „instalate” in constiinta noastra, cand imperativul categoric al fiecaruia dintre noi - parinti, profesori, elevi, politicieni, societate civila - va striga la unison catre farsa de pana acum: „Suficient, destul, ajunge!”

Am propus Redactiei un sir de articole - „Paradoxul costumului de baie”, „Bacalaureatul romanesc, un fel de «hai sa dam mana cu mana», „Un sabotor agreat: invatamantul universitar”, „Birocratizarea si «festivizarea» invatamantului”, „Drama calitatii candidatilor pentru cariera didactica”, „Evaluarea si evaluatorii” etc. - scrise sub umbrela unui singur titlu: „Criza invatamantului, invatamantul crizei”.

Nu ma tem de crize. Ele sunt imposibil de evitat. Societatea, viata reprezinta o succesiune de crize. Ma tem insa de crizele pe care nu le abordam realist, pentru a iesi din valtoarea lor mai puternici, mai eficienti, mai sinceri, mai umani. Ma tem ca nu cumva un tanc sa ne arunce mereu adevarul in fata si noi sa-l ignoram la nesfarsit."

Sursa: wwww.desteptarea.ro, autor: Ion Fercu

**
«Generaţia rataţilor» - aşa sunt catalogaţi tinerii care au susţinut examenul de Bacalaureat în acest an - se revoltă împotriva stigmatizării la care sunt supuşi. O scrisoare de protest, scrisă de un tânăr care a susţinut BAC-ul în acest an, a devenit deja virală pe Facebook.

Autorul protestului îi acuză pe cei care i-au crescut şi care acum se delimitează de ei.
"Ruşine pentru că aţi ajuns să daţi vina pe o generaţie crescută de voi, arătată cu degetul acum tot de către voi! Ruşine sistemului care ne-a crescut! Ruşine modelelor care ne sunt promovate de mai bine de 20 de ani încoace! Ruşine nouă, vouă, profesorilor, elevilor, politicienilor, mass-mediei, ROMÂNIEI!", se arată în scrisoarea de protest.  Scrisoarea de protest, care face furori pe Facebook, acuză corupţia din societatea românească, personajele dubioase prezentate drept modele de succes, schimbările haotice din sistemul de învăţământ şi susţine că rezultatele examenului de Bacalaureat din acest an reprezintă o oglindă fidelă a realităţilor româneşti.

"Generaţia rataţilor! Generaţia etnobotanistilor! Generaţia idioţilor! Generaţia facebook! - aşa ne cataloghează mass media şi opinia publică din întreaga ţară în zilele acestea pe toţi care am dat Bacalaureatul - eu le spun doar atât - RUSINE! Ruşine tuturor!

Ruşine pentru că aţi ajuns să daţi vina pe o generaţie crescută de voi, arătată cu degetul acum tot de către voi! Ruşine sistemului care ne-a crescut! Ruşine modelelor care ne sunt promovate de mai bine de 20 de ani încoace! Ruşine nouă, vouă, profesorilor, elevilor, politicienilor, mass-mediei, ROMÂNIEI!
Am ajuns după 20 de ani de şpagă, de modele gen Becali şi Bianca Drăguşanu, de învăţământ prost manageriat, de legi prost făcute să profite cei puternici, de facultăţi pe pile şi pe bani din care au ieşit generaţii întregi de dascăli care ne-au educat pe noi, cei idioţi şi fraieri cei care ne aflam acum în aceeaşi oală, indiferent dacă ne-am luat sau nu BAC-ul, am ajuns la o limită!
Nu mai suportam! Refuzam sa credem că suntem o generaţie pierdută! Suntem defapt prima generaţie care va fi sacrificat cu folos, şi asta deoarece ne-am saturat de ce se întâmplă în ţara asta! Totul trebuie să înceteze! Pentru asta vom ieşi în strada şi vom cere dreptate! Cerem ajutorul oamenilor corecţi, ajutorul moral de care avem nevoie pentru a progresa! Toată lumea este acum şocată de rezultatul Bacalaureatului şi implicit de învăţământul romanesc. Ohh, dar ce surpriză! Cât de neaşteptat! Ce şoc! INCREDIBIL! SENZAŢIONAL!
Adică din aceşti copii care din `99 până acuma li s-a schimbat programa de n`spe ori, care au intrat la liceu să dea bac din geografie şi s-au trezit în a 12-a că dau din fizica, aceşti copii care au văzut zi de zi la televizor cum este încurajată prostia şi incultura alături de băieţi cu bani făcuţi fraudulos înconjuraţi de curve semi-îmbrăcate în direct la televizor, aceşti copii bătuţi de soartă că s-au născut într-o ţară ca asta, o ţară în care e mai important ce chiloţi are Crudu decât rezultatele sportive şi intelectuale ale tarii, aceşti copii nu au devenit nişte genii eminesciene??? Serios??? Aceşti copii nu au intelect nici măcar cât Einstein??? DOAMNE! CE NERUŞINARE!! Mai nemernici etnobotanisti!!! Cum puteţi mai gunoaielor, mai loazelor să nu învăţaţi şi să intraţi fără pile şi copiat la facultăţi când aveţi atâtea modele demne de urmat??? CUM E POSIBIL O ASEMENEA DEPRAVARE? Adică mai bine staţi pe facebook si pe messenger decât sa urmăriţi modelele oferite la tv???
Adevărul e că de 20 de ani ne aşteptam sa iasă nişte flori de nufăr în locuri în care nu am aruncat nici măcar seminţe de urzica! Asta e realitatea! Va uimeşte promovabilitatea de la BAC? Dar de cea de la titularizări de ce nu ziceţi nimic? Ei nu-s loaze, etnobotanisti? E posibil sa iei 1.20 la titularizare şi sa te mai consideri profesor? E posibil sa iei diploma frauduloasa la Spiru Haret si sa educi apoi generaţii întregi? Ştiaţi ca 25% din toţi profesorii actuali au studiile făcute la Spiru Haret? Sau asta nu e important pentru voi? Ştiaţi că suntem pe penultimul loc din Europa şi la egalitate cu Congo la nivelul învăţământului? Şi asta nu de acuma, de un an-doi ci de aproape două decenii!!! Aşadar, de ce va miraţi? De ce sunteţi indignaţi? aaaa… aveaţi impresia ca dacă le oferiţi părinţilor şi bunicilor noştrii spectacole tv ieftine şi barbare, adevărate sugative de rating, sau dacă le cumpăraţi votul şi ii minţiţi în campanii electorale infinite, noi odraslele lor o sa fim dintr-o dată altfel?
Ei bine, suntem altfel, dar nu asa cum credeţi voi! Suntem diferiţi! Suntem diferiţi prin faptul că ştim sa spunem GATA! Gata cu adevăratele gunoaie din ţara asta! Nu va mai merge! Noi avem onoare şi demnitate, nu mai suntem nişte slugi în fata voastră, iar dacă nu vom reuşi să vă schimbam, vom pleca din ţară, şi atunci sa rămâneţi voi să vă plângeţi de milă! Noi, generaţia etnobotanistilor cum ne spuneţi voi o să vă arătam ca avem mai mult curaj decât toate generaţiile voastre de comunişti la un loc! Reprezentam adevărata forţă deoarece noi suntem VIITORUL iar voi sunteţi doar nişte amărâţi care vor muri şi vor fi uitaţi de istorie! Voi aţi fost PERIOADA NEAGRĂ din istoria acestei tari şi asa veţi fi ţinuţi minte, iar noi, noi suntem PRIMII! PRIMII care se revolta împotriva voastră!"


Sursa: email