Departe de mine sa intru in polemici cu europeni care nu pot realiza implicatiile pe care le are o guvernare religioasa. Nu pot sa-i blamez pe cei care urmaresc stirile cosmetizate  lansate cu titlul de „adevaruri” mai ales atunci cand vine vorba despre o alta tara, un alt continent, o alta lume...o alta planeta as spune...pur si simplu nu au de unde sti atunci cand singura sursa de informare ii dezinformeaza...

Intotdeauna adevarul este undeva la mijloc. Daca probabil as fi o persoana cu anumita indoctrinare religioasa, crestina ori musulmana as vedea lucrurile dintr-o perspectiva extrema. Daca as fi membru al Fratiei Musulmane, as simti ca mi-e in joc bunastarea/libertatea si as tipa ca nu exista democratie. Daca as fi un egiptean de rand fara inclinatii pioase exacerbate probabil ca nu mi-as dori decat exterminarea celor care nu ma lasa sa traiesc si imi omoara conationalii pt o cauza idioata. Din pacate calea de mijloc e greu de gasit pe calea dialogului, in Orientul Mijlociu.

De altfel...ceea ce am observat in anii mei de Egipt este ca in lumea araba nu prea exista notiunea lui J J Rousseau ca libertatea unui individ se limiteaza la libertatea celuilalt individ. Pentru lumea araba a avea libertate inseamna sa fac ce vreau, pentru ca am drepturi. Iar acest fapt se simte nu doar in Orient ci si in lumea Occidentala care, atat de atenta la democratie, este astazi supusa unui tir de cerinte (pe temei religios) ale unor minoritati emigrante (din Arabia) care doresc sa-si impuna obiceiurile in tara gazda, netinand cont si de libertatile celor care i-au primit .

Pentru un religios musulman trezit la democratie de „Arab spring” lucrurile stau si mai grav in sensul ca daca ceilalti nu-i impartasesc orientarile si zelul inseamna ca sunt niste pacatosi care nu merita sa traiasca, si ca el, un cavaler al lui Dumnezeu (Allah) trebuie sa lupte in numele Lui pentru eliminarea lor sau readucerea lor pe calea „cea dreapta. Sau mai pe scurt „cine nu e cu mine e impotriva mea!”

Nu ma mai aflu in Egipt in aceasta perioada tulbure dar o parte din familie este acolo.
Din ceea ce am aflat de la ei, Fratii Musulmani s-au dedat la violente inimaginabile, s-au comportat si se comporta ca niste fiare prinse in capcana, in apararea liderilor lor. Declaratiile online ale liderilor lor spirituali (You Tube ) sustin transformarea strazilor egiptene intr-o baie de sange fara a le pasa de politie sau armata.
Am auzit scene de groaza cu autobuze pline cu copii de la orfelinatele pe care le aveau in sponsorizare, autobuze pe care le orientau catre zonele de conflict pe post de „carne de tun” in confruntarile cu armata.
Au dat foc unei moschei marete in Cairo dar au pus foc si la 16 biserici crestine din Sudul Egiptului. S-a ajuns la situatia in care localnicii egipteni vin in ajutorul Armatei si se lupta cot la cot cu politistii si militarii pentru anihilarea acestor teroristi.

Frenezia se mentine in Cairo si Alexandria in anumite zone de conflict. Restul orasului pare mort. Se mentin restrictiile de circulatie si in general  oamenii isi limiteaza deplasarile doar la casa-serviciu. Familia mea locuieste intr-una din aceste zone de conflict si am inteles ca Aramata a indemnat populatia la a se incuia bine, a-si bloca garajele si blocurile pentru a preveni intrarea „elementelor” ostile care ar putea lansa focuri in interior, ar putea lua ostatici, etc.In timp ce egiptenii se lupta pt linistea lor, SUA si CNN (cea mai puternica unealta de dezinformare a administratiei Americane) isi face jocurile, tzipa sus si tare ca nu sunt respectate Drepturile Omului si Democratia si ca vai cat sunt de persecutati fratiorii musulmani (responsabili de atatea atentate in Middle East si America). CNN inchide insa ochii la crimele pe care le fac acesti bieti „persecutati” in aceste zile. You Tube abunda de filmari incriminatoare. Daca ar fi fost niste victime ar fi trebuit sa se comporte ca atare dar ceea ce au facut simpatizantii Fratiei Musulmane le-a adus oprobiul public national si le-a asigurat  o lipsa crasa de electorat pt urmatorul deceniu daca nu vor masacra ei intreg electoratul!!

Ce face restul mass-media? ca de obicei preia ce spun CNN /Al Jazira (un fel de catzel CNN total anti Egipt)...absolut jenant!

Eu i-as intreba pe americani de ce nu-si iau inapoi (ca doar sunt formati la ei) Fratiorii Musulmani?? Sa transforme America in Iran? De ce vor sa impuna cu forta un regim total ne-democratic si inuman intr-o alta tara? Sa se transforme ei daca doresc... Nu pun intrebarea pt ca raspunsul e mai mult decat clar..pt cine vrea sa vada pe termen lung...

In final, vorbim despre alegerea majoritatii egiptenilor..care au luptat pt democratie si despre asumarea unui risc minor - zic eu (ca Armata sa nu mai plece de la guvernare) - fata de alte riscuri: cel de a intra intr-un razboi perdant cu Israelul sau de a trai intr-o tara-inchisoare islamica, ori de a le fi ocupate de americani pozitiile cheie sub orice pretext de „political unrest” sau prea mult islamism.

Dintre canalele de stiri care incearca sa-si pastreze cat de cat verticalitatea si impartialitatea asupra situatiei din Egipt, raman ca de obicei Al Arabiya (din Dubai) si BBC.

Alte pagini Facebook va tin astazi la curent cu situatia reala din Egipt: „What you won’t see on CNN about Egypt”  si „Egypt NOW” .Daca va intereseaza adevarul pur, adevarul spus de oameni care traiesc realitatea egipteana si care si-au pastrat inca judecata, si nu „adevarul” stiristilor aserviti, dati-le like si urmariti articolele si stirile de ultima ora din Egipt.

Doua articole care circula in mediul virtual mi-au atras atentia in mod deosebit.

Primul este un articol amplu si deosebit de interesant, o privire retrospectiva asupra politicii SUA si interferentelor sale pro-islamiste in Egipt inca din perioada Mubarak.
Egypt’s Military: Doing What Germany’s Should Have Done in 1933

Al doilea  este un apel la straini si un remember al masacrului din Egipt-Valea Regilor din 1997 cand cateva grupuri de turisti au fost masacrate de islamisti, miscare regizata de un islamist eliberat in timpul „democratiei” Morsy-Obama.

 

 

„In Octombrie 1997 intreaga lume a fost socata de vestea uciderii a 52 turisti in Templul Reginei Hatsheput in Luxor, majoritatea celor decedati erau din Elvetia, Germania si UK...si un grup de japonezi veniti in luna de miere. A fost o zi foarte trista pentru Egipt, si pentru intreaga lume libera....si nu voi putea uita niciodata chipurile famillilor venite sa culeaga trupurile celor ucisi fara sens in timp ce erau in vacanta pe pamantul pe care voiau mereu sa-l viziteze...dupa ample investigatii si munca asidua s-a descoperit ca un grup de teroristi musulmani jihadisti au fost autorii acestui masacru : cativa au fost ucisi in timp ce erau vanati de politie pe teren dar creierul intregii operatiuni a fost arestat, si pedepsit cu inchisoare pe viata...pentru ca, spre surpriza tuturor, cu putin timp in urma fostul presedinte Morsy sa-i aranjeze eliberarea...Acum stim cu totii legatura clara dintre Fratia Musulmana, El Jihad si El Qaeda...cu ei ne luptam noi astazi...acelasi grup care v-au ucis conationalii si ne-au ucis pe ai nostri...aceeasi teroristi pe care ii sustin guvernele si mass- media voastra astazi....rusinos!”

Acest mesaj  imi declanseaza un alt remeber din perioada Morsy:  fostul presedinte Sadaat, erou al tarii, cel care a pus capat razboiului cu Israelul si a adus Sinaiul inapoi, a fost impuscat de un "frate musulman",  in 1981 in timpul paradei militare ce sarbatorea „6 Octombrie” (Victoria asupra Israelului). Dupa 30 ani pe 6 Octombrie, in aproape acelasi loc cu surle si trambite sarbatorea aceeasi victorie a Egiptului cine? Presedintele Morsy si Fratia Musulmana, dar nu in calitate de teroristi ci de conducatori ai Egiptului!