De cateva luni ma confrunt cu o situatie bizara legata de apelurile mele telefonice mobile din Egipt catre abonatii Orange din Romania. Mai précis mi se intampla din cand in cand atunci cand imi sun familia ori prietenii pe diverse numere Orange. Dupa ce formez si suna, o voce feminina necunoscuta imi raspunde si la auzul numelui persoanei cautate  (in functie de numarul apelat) raspunde…”imediat!” dupa care o aud in telefon strigand “Te cauta cineva! Hai mai repede” apoi stau si astept..5, 10, 15 , 20, 30 minute pe banii mei-desigur- pana ma plictisesc si inchid. La primul apel astfel preluat am crezut ca este vorba despre o amica noua a parintilor, desi eram surprinsa de tonul ultrafamiliar de adresare si faptul ca o persoana straina raspunde la apeluri personale. Am verificat cu familia care mi-a infirmat existenta vreunei persoane ce le preia apelurile mobile motiv pentru care am considerat ca e vorba probabil de o eroare sau “atingere” (cum spuneam odata legat de telefonul fix) desi era ciudat ca persoana nu a spus “greseala!” la auzul numelui mamei.

Nu i-am acordat atentie pana cand situatia nu a inceput sa se repete si cu alti abonati Orange Romania pe care ii apelam. Aceeasi voce feminina care la auzul formulei “As dori sa vorbesc cu Dl/Dna …Xcu’ imi raspunde “Imediat!” dupa care o aud strigand “Te cauta cineva! Hai mai repede!”. Am incercat sa o intreb pe “respectiva” cine este si de ce preia apeluri dar nu mi-a raspuns niciodata. Mama se afla in Egipt cand a experimentat aceeasi situatie cu aceeasi voce in momentul in care a dorit sa sune acasa.

Am sesizat compania Orange Romania cu lux de amanunte dar am primit un raspuns superficial legat de operatorul mobil egiptean care ar directiona gresit apelul..cu alte cuvinte Vodafone Egypt redirectioneaza apelurile mele catre un destinatar roman, abonat Orange care fraudeaza si in loc sa spuna “greseala” ma tine la telefon pentru a-mi papa banutii. Redau mai jos mesajul Orange


"In situatia descrisa de dumneavoastra, apelurile respective sunt initiate de pe un numar de telefon apartinand unei retele din Egipt. Avand in vedere faptul ca apelurile nu sunt receptionate de catre destinatarii acestora (de exemplu mama dumneavoastra - abonat Orange), nu avem posibilitatea de a efectua verificari.
Totodata, exista companii care permit efectuarea de apeluri de voce folosind traficul de date prin internet, serviciul denumit VoIP.
Va pot recomanda in acest caz sa va adresati operatorului de care apartine numarul dumneavoastra pentru a solicita verificarea apelurilor internationale pe care le efectuati si care sunt rutate catre un alt destinatar."


Nu sunt un specialist in telefonie mobila ori IT dar sentimentul meu este ca unul din operatori faciliteaza o frauda. Voi continua cercetarile aici dar nu ma astept la vreun rezultat.
In toate cazurile doream sa va impartasesc aceste intamplari in ideea de a va feri si daca veti auzi o voce de femeie pretinzand ca raspunde in locul celui cautat de Dvs, inchideti si telefonati din nou.