Din capitolul tzepe romanesti, va prezint astazi un nou mod de a face bani aflandu-te undeva la limita legalitatii. Multe agentii care-si spun "de modelling" abordeaza pe strada tinere, ori parinti cu copii invitandu-i la sediul lor in vederea unor asa-numite preselectii. Odata ajuns acolo, agentii au lectia deja invatata si stiu sa raspunda tuturor obiectiilor pe care clientul le-ar putea avea. Toate bune si frumoase pana in momentul in care trebuie sa completezi un formular de adeziune in care ti se solicita plata unei taxe (50-100-300, etc RON) cu garantia (????) unui minim de sesiuni foto/filmari pe an si cu aparitia fotografiilor pe site-ul agentiei. Toate astea au loc fara o selectie riguroasa a candidatilor.  Pe parcurs, sume din ce in ce mai mari le sunt solicitate celor ce-si doresc foarte mult o cariera de modelling, sub diverse pretexte . Aceste firme, la adresa carora s-au facut n-plangeri nu au putut fi trase la raspundere datorita faptului ca oficial, ele se numesc firme de casting. Astfel, ele au dreptul de a incasa o taxa. In aceste conditii, poate ca economic si logic se poate explica foarte usor necesitatea acelei taxe: sunt firma " Surcica Modelling SRL" no name, culeg tot ce pot de pe strada, le fac poze, le trimit unor agentii de modelling mari..si "cine stie de unde sare iepurele" poate vreunul din cei inscrisi in baza mea de date se face remarcat. Astfel, eu incasez taxe de la cat mai multe persoane si sunt doar un intermediar iar daca am ceva noroc, as putea sa atrag atentia vreunei agentii de modelling serioase, al vreunei companii de publicitate de renume, etc... Ce ar putea face "potentialul candidat"?  Daca vrea sa-si incerce norocul cu acesti agenti care racoleaza la coltul strazii ar trebui sa aiba informatii/sa verifice existenta unui portofoliu de parteneri-beneficiari ai agentiei de "modelling" (casting) lucru destul de greu de facut. Multe agentii de gen fac afirmatii false ce, teoretic, pot fi verificate cu un simplu telefon. De ex: "Noi lucram cu Adidas/Benetton/agentia de Modelling X" ...s-ar putea da un telefon la firmele beneficiare pentru a primi confirmarea colaborarii...dar, pe de alta parte, acele firme de notorietate vor divulga prin telefon, unui anonim, numele partenerilor lor ? De aceea, probabil calea cea mai sigura este contactarea directa de catre candidat a firmelor de modelling consacrate.

In toate cazurile, daca aveti dubii, introduceti numele firmei de casting/modelling care va abordeaza si "google-iti". Cei patiti nu se sfiesc sa spuna numele firmei care "le-a dat tzeapa".

Tot astfel am dat si peste un articol interesant apartinand unui specialist in domeniu care explica foarte clar cum stau lucrurile in acest domeniu. Cu permisiunea autorului redau mai jos continutul articolului:

Platesc ca sa fiu model?

"Definitia unui scouter este urmatoarea: o persoana care a fost angajata in scopul de a descoperi si recruta persoane cu potential, talentate, nu numai in modeling, ci si in sport sau alte domenii.

In strainanate un scouter este o persoana de baza intr-o agentie de modeling, el fiind urmatorul angajat dupa directorul agentiei care poate sa ateste daca o fata/un baiat are calitati de model sau nu.

In Romania, din pacate, avem de a face cu un alt gen de "scouteri", sunt sigura ca i-ati observat stand la colt de strada, fluturand in maini niste flyere colorate, incercand intr-un mod agresiv si lingusitor in acelasi timp, sa atraga cat mai multe persoane catre sediile agentiilor pe care le reprezinta. Nu au nici o pregatire si nu aleg, iau tot ce "pica in plasa" si nici nu fac nici o diferenta deoarece urmaresc un singur scop "cum sa faca bani usor dintr-o activitate pe care nici macar nu o prestezi".

Cei care asculta si se lasa convinsi vor fi indrumati spre "agentii" , unde li se va cere sa plateasca o taxa de inscriere. In general, in prezent, aceasta suma se ridica la 50ron. Dupa ce au incasat aceasta suma, discutia sustinuta intre reprezentantul agentiei si persoana recrutata se va indrepta spre o alta suma de bani care trebuie achitata daca iti doresti cu "adevarat sa fii model". Daca vrei o cariera in modeling iti trebuie un book, pentru care trebuie sa platesti sedinta foto si cheltuielile aferente achizitiei unui album. Din punctul lor de vedere nu poti sa devii model daca nu urmezi cursuri de modeling, prin care inveti sa pozezi si sa mergi pe podium...si in final te trezesti ca dorinta ta de a ajunge model s-a transformat intr-o cheltuiala fara limite. Tu platesti, ei incaseaza si nimic nu se intampla in cariera ta de model.
Deci sa recapitulam: incepi prin a plati o taxa de initiere in "arta modelingului", dar nu esti model cu adevarat decat dupa ce ai un book si dupa ce ai urmat cateva cursuri... zic ei. E foarte simplu si unora chiar li se pare firesc...adica daca iti doresti ceva foarte mult trebuie sa platesti si sa te pregatesti din greu.

Ce se intampla dupa?
NIMIC
Ai dat banii...ai devenit model...si nu faci nimic in modeling.
Sampling-ul(impartit pliante si mostre), promotiile (promovarea unui produs in supermarket sau alta locatie) sau hostess-ul nu inseamna modeling. Nu trebuie sa fii model sa faci asta ci doar o fata draguta care nu trebuie sa fie fotogenica, nici foarte inalta, nici sa aiba dimensiuni ideale. Nu te considera model daca faci joburi de genul celor de mai sus pentru ca niciodata un model profesionist nu va face astfel de joburi.
Aceste "agentii de modeling" traiesc din faptul ca prostesc lumea, nu au nici o tangenta cu modelingul profesionist si nici nu vor avea vreodata.
Sunt niste pacalici care profita de pe urma dorintei multor fete de a deveni modele sau de dragostea parintilor fata de copii lor.

NU PLATITI CA SA FITI MODEL!!!!
Nici o agentie serioasa si profesionista nu va cere bani pentru inscriere, book, sau cursuri.
Tocmai de aceea sunt agentii care nu iau pe oricine, care sunt foarte stricte si foarte drastice in alegerea si promovarea modelelor.

O agentie in momentul in care te-a ales va investi in cariera ta de model.
Un exemplu edificator poate fi luat direct din domeniul marketingului: atunci cand creezi un "produs" , trebuie sa urmezi cateva etape esentiale: sa investesti, sa il testezi si sa il transformi in ceea ce urmareste piata la momentul respectiv.
Totul se investeste de catre agentie! Sunt sume care sunt avansate si se retrag in momentul in care un model incepe sa castige din modeling.
  
Nu va mai lasati inselati si nici nu mai criticati industria de modeling pentru ca in Romania exista agentii de modeling serioase iar cei care nu sunt profesionisti nu ar trebui sa fie reprezentantii unei agentii.

Mi-ar fi placut ca acest articol sa capete proportii si sa reprezinte intr-adevar o campanie impotriva teparilor. Poate intr-o zi vom avea parte de asa ceva dar pana atunci, daca sunteti reprezentantul unei agentii serioase de modeling sau un profesionist din domeniu lasati un comentariu care sa sustina acest articol."

Sursa: http://modelingromania.blogspot.com/2009/05/definitia-unui-scouter-este-urmatoarea.html

Un alt articol la fel de interesant  http://modelingromania.blogspot.com/2009/06/pot-sa-fiu-model.html