Am hotarat sa deschid prin acest post o noua serie despre oamenii si locurile deosebite din Egipt, Romania si alte parti. In aceasta categorie vor intra locuri inedite ce merita vizitate (incluse sau nu in circuitele agentiilor de turism),muzee, cafenele, restaurante, mall-uri, etc. Sunt articole dedicate celor care viziteaza aceste locuri pe cont propriu fara a fi legati de un program intocmit de agentia de turism.

Acum mai bine de un an de zile s-au incheiat lucrarile de constructie ale unei noi aripi din cadrul Bibliothecii Alexandrine. Este vorba despre un complex destinat cafenelelor, cladit la marginea Plazei.

Plaza este un spatiu in aer liber, asemanator unei platforme, care incadreaza arhitectura ultramoderna a Bibliothecii si Planetariului. Aici sunt expuse adesea lucrarile unor artisti si se organizeaza adesea festivitati (se monteaza scene, corturi, etc). Intrucat Bibliotheca a fost construita intr-o zona mai veche a orasului, ea este strajuita in laterala de cateva cladiri vechi fara personalitate dpdv estetic. Cred ca aceasta aripa destinata unui gen de food-court, delimiteaza foarte bine spatiul deschis al Bibliotecii si minimizeaza impactul estetic pe care cladirile din zona l-ar putea avea la o privire de ansamblu asupra complexului.


Noua aripa- urmand acelasi stil arhitectural minimalist, modern- gazduieste astazi cateva spatii comerciale dispuse pe doua niveluri: Mo’men(fast food egiptean), cafeneaua Cilantro, Cream cafe, Cafeneaua Cinnabon, si o librarie din celebrul lant Diwa-librarie care ofera si servicii de cafe-bar la etaj(asemanatoare librariei Diverta din Bucuresti de pe Bd. Magheru-fostul magazin universal Eva).

Privelistea este extraordinar de frumoasa, asupra Bibliotecii, Planetariului si a marii iar accesibilitatea locului depinde de alegerea Dvs: fast-food, cafenea-restaurant etc.

Cilantro este o cafenea-restaurant de brand international ce functioneaza pe sistem de franchisa oferind produse si servicii de calitate ridicata. In afara bauturilor si deserturilor, la Cilantro gasiti un meniu complet din bucataria internationala.Totul este preparat cu respectarea standardelor internationale de calitate si igiena deci acest loc nu poate ridica probleme.

Cinnabon este o cafenea de lant, de calitate similara Cilantro cu mentiunea ca Cinnabon este o cafenea in adevaratul inteles al cuvantului servind aproape exclusiv dulciuri si bauturi calde/reci. Cinnabon este renumita pentru produsele sale de patiserie cu scortisoara (cinnabon rolls, cinnabon buns, etc) si combinatiile de topping caramel-ciocolata-scortisoara-nuci.

Mo’men- este si el un renumit fast food egiptean dezvoltat pe sistem de franchiza in mai multe tari din Orient. Mo’men garanteaza standarde de igiena si calitate similare KFC, MCDonalds, Hardees etc cu diferenta ca Mo’men folosesc si materie prima reala  (cel putin la prima vedere). La Mo’men se merge pe sistemul sandvis in bagheta lunga, ori in foaie de tortilla pentru produsul numit Burritos. Diferenta intre Mo’men si McDonalds este aceea ca la Mo’men poti alege un meniu/sandwich fara prajeli (carne la gratar).
La Mo’men din Plaza atmosfera placuta se datoreaza spatiului amenajat modern si curateniei deosebite-care teoretic ar trebui sa existe in toate localurile.
Mo’men, ca si Mc Donalds, KFC, Hardees are foarte multe branch-uri in Egipt. Pentru o lista a locatiilor, puteti consulta paginile de turism ale website-ului-rubrica “ce mancam”.

Librariile Diwa sunt locuri ale cartilor si cuprind o mare varietate de titluri locale ori internationale: beletristica, enciclopedii, dictionare, carti pentru copii, etc. La Diwa am gasit multe carti deosebite destinate parintilor, adevarate “manuale de utilizare a prichindeilor din dotare” editate in SUA, UK, Australia. Personal cred ca seria “What to expect” isi merita greutatea lor in aur. Si pentru ca toate spatiile sunt impartite pe sistemul duplex: parter + etaj, Libraria Diwa beneficiaza de un spatiu pe terasa comuna. Astfel, si in cadrul Diwa s-a deschis o cafenea unde servirea se face pe terasa. Nu cunosc detalii insa cafeneaua are un alt nume, nu este de brand cunoscut si inca nu i-am savurat produsele.

In concluzie, cred ca locul din Plaza este o oprire delectanta pentru studenti, participantii la seminarii, localnici ori turisti.

Click to play this Smilebox scrapbook
Create your own scrapbook - Powered by Smilebox
Customize your own scrapbooking design